• ♥ I øjeblikket 20.733 vine kun til dig! ♥
  • Personlig rådgivning!
  • Sikker emballage!
  • Pålidelig forsendelse!

Whisky & Whiskey

(803)

Whisky - en rejse gennem verdenen af den gyldne kult-spirits - fra Skotland over Irland til Amerika. Lær, hvad der kendetegner en ægte Scotch, hvor den karakterfulde Bourbon stammer fra, og om japansk whisky smager lige så godt som irsk whiskey.

Lær mere om Whisky & Whiskey
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Ikke tilgængelig
Fri
9999
Ikke tilgængelig
Fri
Spanien Spanien
78,28 DKK *
0.7 l (111,83 DKK * / 1 l)

Leveringstid ca. 3-5 hverdage

Ikke tilgængelig
9999
Ikke tilgængelig
5.00
(1)
Storbritannien Storbritannien
Nordirland (UK) Nordirland
232,78 DKK *
0.7 l (332,54 DKK * / 1 l)

Leveringstid ca. 16-18 arbejdsdage

Ikke tilgængelig
10 % Summer-Sale
9999
Ikke tilgængelig
10 % Summer-Sale
Storbritannien Storbritannien
Nordirland (UK) Nordirland
2.969,48 DKK *
0.7 l (4.242,11 DKK * / 1 l)

Leveringstid ca. 16-18 arbejdsdage

15 % rabat - Sidste flasker!
Spar nu her!
☀️ 10 % Sommer-udsalg ☀️
Sommerlige priser
Nu søg igennem!
Must-Have Vine!
Disse vine bør du nyde!
Prøvepakker
Nu prøv mangfoldighed & spar!

Hvem opfandt whisky / whiskey?

Om den oprindelige oprindelse strides Skotland og Irland. Også af denne grund insisterer disse lande på de forskellige stavemåder whisky eller whiskey for at adskille sig fra hinanden. Det er bevist, at den gyldne spiritus erobrerede resten af verden fra Irland OG Skotland i det 17. århundrede. Begrebet whisky blev første gang nævnt i 1636, men på dette tidspunkt blev whisky allerede brændt regionalt i begge lande i mange år. Kristne munke bragte viden om brænding af spiritus til kelterne i det 5. århundrede, som gennem århundreder videreudviklede pot-still-metoden i kobberdestillerier.

Hvad adskiller whiskey fra whisky?

Om whisky skrives med eller uden "e", afhænger af oprindelseslandet. I USA og Irland er stavemåden "whiskey" standard. I Skotland og resten af verden anvendes stavemåden whisky. En lille huskeregel hjælper med adskillelsen. Lande, der har et dominerende "e" i landets navn, producerer whiskey. Eksempel: United States, Ireland. Modsat eksempel: Scotland, Canada, Japan/Nippon. Hver whiskey / whisky opdeles i klasser baseret på de anvendte kornsorter samt forskellige fremstillingsmetoder og oprindelsessteder. Irish whiskey kommer kun fra Irland, Scotch kommer kun fra Skotland. Regionale mærker som Highland whisky, Speyside whisky og Islay whisky er beskyttede.

Whiskey eller whisky efter fremstilling og lagring

Single malt, single grain, blended malt og blended grain er de vigtigste termer for skotske og irske varianter. Kvaliteten og karakteren af en høj kvalitet, færdig whisky eller whiskey bestemmes af omhu ved forarbejdning, valg af destillationsmetode, anvendte råmaterialer og lagringens varighed. Derudover spiller det en rolle, om destillater fra forskellige destillerier (vatted) blandes eller stammer fra et enkelt destilleri (straight). Blended whisky kan bestå af op til 50 grundsorter fra forskellige destillerier, mens single malt kun kommer fra et enkelt destilleri. Især højkvalitets, begrænsede og meget langlagrede sorter stammer fra kun ét fad.

Indholdsstoffer i whisky og whiskey

Whisky fremstilles udelukkende af kornmæsken. Destillatet modne mindst i tre år i træfade. For alle sorter Scotch whisky er maltdelt byg grundlaget. I USA anvendes foruden byg, rug og hvede primært majs. Irland bruger havre i stedet for majs. Amerikansk whiskey er normalt mere alkoholholdig end længe lagret mild Scotch eller Irish whiskey. Thailand brænder whisky af ris, men denne variant kunne ikke slå igennem på verdensmarkedet. For smagen er træsorten (normalt eg), røg- og ristede aromaer, den tidligere anvendelse af fadet samt mikroklimaet i lagerrummet ansvarlig.

Whiskey eller whisky efter kornsort

  • Byg (Barley), rug (Rye), majs (Corn), hvede (Wheat), havre (Oats), meget sjældent ris (Rice)
  • Malt whisky: laves kun af malet byg, single malt = kun fra ét destilleri i pot-still-metoden
  • Grain whisky: består af malet og umalet byg, hvede og majs, omkostningseffektiv i column-still-metoden
  • Blended whisky: blanding af forskellige whiskytyper (for det meste grain) for at opnå ensartet kvalitet
  • Pot still whiskey: irsk malt whiskey i traditionel fremstilling, der må indeholde umalet byg og havre
  • Bourbon whiskey: amerikansk whiskey lavet af mindst 51 % majs, hurtig modning ved kortere lagringstid
  • Rye whiskey: amerikansk, oprindelig whiskey med mindst 51 % rugandel
  • Corn whiskey: billig majswhiskey lavet af mindst 79 % majs

Whisky sælges over hele verden

Traditionelt brændt og lagret Scotch whisky og Irish whiskey tilhører blandt de bedste whisky-sorter i verden, der er blevet kopieret mange gange siden globaliseringen. Kolonister og emigranter tog opskriften og knowhow for den populære spiritus med til den "smukke nye verden". Det drejer sig om det nordamerikanske kontinent. På grund af de afvigende geografiske forhold blev fremstillingsprocessen tilpasset de regionale forhold gennem patenterede destillationsmetoder (Column Still). Det mest imponerende resultat er den amerikanske bourbon, der udviklede en særlig karakter og har Kentucky og Tennessee Bourbon whiskey som egen oprindelsesmærke.

God whisky også fra Europa og Asien

Også englænderne har forsøgt sig med fremstillingen af whisky, men foretrækker indtil i dag den ægte Scotch på grund af de korte leveringstider. Herefter fulgte Europa, Australien og Asien. Indien, som tidligere britisk koloni, udviklede en egen variant og er nu blandt de mest omsætningsstærke producentlande for prisvenlig blended whisky. Japan imidlertid kopierede fremstillingsprocessen af skotsk whisky detaljeret. Kvaliteten af japanske whiskyer kan nu måle sig med de bedste skotske whiskytyper. Selv newzealandsk og australsk whisky har fundet tilhængere uden for egne grænser.

Kan tyskerne brænde whisky?

Destillerier i den tysktalende verden producerer små, men fine margener for regionale entusiaster og whisky-samlere. Til dette formål forarbejdes ofte importerede grunddestillater. I Schweiz var det for eksempel lovligt forbudt at fremstille spiritus af basisfødevarer (korn, kartofler) indtil 1999. Whisky og vodka blev indført. I mellemtiden er vores naboer kommet á jour. Dermed er Schweiz det nyeste produktionsland for whisky. Kendere sværger dog til de traditionelle sorter fra Irland, Skotland, USA samt nykommeren Japan.

Køb den bedste whisky hos VINELLO

Den, der ønsker at købe god whiskey eller whisky online, er hos Vinello på det rette sted. Udover førsteklasses whiskyvarianter kan du i vores webshop bestille andre eksklusive spiritusser og selvfølgelig kvalitetsvine fra Europa og Sydafrika. Nyd en prisvenlig amerikansk blended whiskey pur, på is eller i en blandedrink. Japansk whisky er en fabelagtig digestif efter et godt måltid. Længe lagret skotsk whisky og irsk whiskey nyder du bedst pur for at afslutte en begivenhedsrig dag stilfuldt alene eller med venner om aftenen. Alle disse forskellige whiskeys kan du nemt bestille online hos Vinello.

OP